Op woensdagavond 4 september zijn vijf Groene Buren in gesprek gegaan met wethouder Jesse Luijendijk. Het gesprek stond in het teken van zelfbeheer door bewoners en de uitdagingen en kansen die daarbij komen kijken.
Thema: Zelfbeheer door bewoners
De Groene Buren gaven aan dat zelfbeheer, waarbij bewoners het groen in hun omgeving onderhouden, vaak goed verloopt. Echter, als er iets misgaat, kan de impact groot zijn. Een specifiek probleem dat genoemd werd, is dat het voor kan komen dat zorgvuldig aangeplante groen door gemeentelijke werkzaamheden per ongeluk wordt weggemaaid. Dit heeft geleid tot frustratie en bezorgdheid bij de bewoners.
Zorgen over gemeentelijke aanpak
De Groene Buren spraken hun zorgen uit over de manier waarop de gemeente momenteel omgaat met zelfbeheer. Hoewel er veel betrokkenheid en enthousiasme is vanuit de buurtbewoners, ontbreekt soms de coördinatie en communicatie vanuit de gemeente. Dit kan tot misverstanden en, in sommige gevallen, tot verlies van waardevol groen leiden.
Voorstellen voor verbetering
Tijdens het gesprek kwamen enkele concrete voorstellen naar voren om het proces van zelfbeheer beter te ondersteunen:
Eén contactpersoon binnen de gemeente voor zelfbeheer: De wethouder stelde de vraag of één vaste contactpersoon binnen de gemeente een meerwaarde zou bieden, zodat bewoners weten waar ze terecht kunnen voor vragen, problemen of suggesties met betrekking tot het beheer van openbaar groen. Dit sluit aan bij de wensen van de Groene Buren, die hetzelfde idee onderling hadden besproken. Betere communicatie en coördinatie is voor iedereen winst.
Netwerken van groene initiatieven: Er zijn veel groeninitiatieven in de stad, maar vaak kennen de initiatiefnemers elkaar niet. De Groene Buren pleitten ervoor dat de gemeente de initiatiefnemers met elkaar in contact brengt, zodat ze ervaringen en kennis kunnen uitwisselen. Een ambtenaar die als “spin in het web” fungeert en verantwoordelijk is voor het vormen van een netwerk van deze initiatieven, zou hieraan kunnen bijdragen.
Toekomstige samenwerking
Aan het einde van het gesprek werd afgesproken dat we elkaar vaker gaan spreken over verschillende thema’s. We houden elkaar op de hoogte van ontwikkelingen en streven naar een voortdurende verbetering van de samenwerking tussen de gemeente en de bewoners.