Weelderig groen door pizza


De boom bij Naomi en Hans in de tuin staat er tegenwoordig stralend groen bij, en ook de vlinderstruik is flink gegroeid, vol bloemen en vlinders. Een jaar geleden zag de tuin er echter heel anders uit. De boom was niet meer dan een zielige staak, en de vlinderstruik bleef klein, nauwelijks meer dan een meter hoog. Ook de rest van de beplanting stond er treurig bij. Naomi besefte dat het probleem in de bodem zat. Dit was niet verwonderlijk, want de woning was recent gebouwd en de grond had flink te lijden gehad onder zware bouwmachines en een laag zand. Hierdoor was de bodem compact en zonder voedingsstoffen.

Om de bodem te verbeteren, voegden Naomi en Hans eerst goede tuinaarde toe. Dit zorgde voor enige verbetering, maar het was duidelijk dat er meer nodig was om het juiste bodemleven te creëren dat essentieel is voor gezonde plantengroei. Op zoek naar een duurzame oplossing, stuitten ze op bokashi, een Japanse methode waarbij keukenafval wordt gefermenteerd tot voedzame compost.

Naast restjes pizza verdwenen er bij Naomi en Hans ook stamppot en de resten van de kerstdagen, zoals zowel vlees als groenten, in de bokashi-emmer. Maar in tegenstelling tot traditionele compost gaat het gefermenteerde goedje niet direct in de tuin. Je neemt een bak en vult deze met tuinaarde uit een zak en een paar scheppen van de grond uit je tuin. Je kunt hier ook wormencompost aan toevoegen voor extra voeding. Vervolgens leeg je de bokashi-emmer in de bak en bedek je het geheel met een nieuwe laag aarde. In warme omstandigheden heb je binnen twee weken rijke, voedingsrijke grond, terwijl dit proces in de winter wat langer kan duren.

Naomi en Hans gebruikten deze methode om hun tuin te verrijken, en zowel de boom als de vlinderstruik reageerden positief. “Wat een paar pizzaresten en wat overgebleven kerstdiner al niet kunnen doen voor het groen in je tuin!” zegt Naomi lachend. De planten bloeiden op, groeiden snel en zagen er gezonder uit dan ooit.

Inmiddels gebruiken Naomi en Hans bokashi voor al hun beplanting en zien ze een duidelijk verschil in de vitaliteit van hun tuin. Bokashi is voor hen dé oplossing gebleken om de bodem te verrijken en de natuur in hun tuin te laten floreren.

Als je meer wil weten over deze manier van fermenteren en je tuin voorzien van voedzame bodem, kijk dan eens naar deze filmpjes;  

https://www.youtube.com/watch?v=CSJcgztuEjE

Recente berichten