Bij ons in de tuin

Bij ons in de tuin: Erik

We beginnen het nieuwe jaar met een bezoek aan Groene Buur Erik in Almere Haven. Zodra ik de woonkamer van Erik binnenkom, word ik direct omringd door groen. De woonkamer staat vol met prachtige grote planten en de muren hangen vol met foto’s en kunst. Allemaal herinneringen uit zijn leven, zo vertelt Erik mij.

Erik is geboren in Indonesië (Nederlands-Indië) en heeft zijn hele leven al getuinierd. “Mijn ouders hadden een groot huis en een grote tuin. Daar begon de liefde voor de natuur en dat heb ik voortgezet tot de dag van heden. Ik woon al sinds 1983 in Almere en heb altijd grote (volks)tuinen gehad. Eerst bijna zestien jaar in Waterland en later bij volkstuinencomplex de Gouwen. Maar toen kon ik dat vanwege mijn gezondheid niet meer voortzetten.” Erik is daarna verhuisd van de Gouwen naar zijn huidige woning in Almere Haven, waar hij een tegeltuin aantrof. “Toen heb ik dus tegels gewipt.” 

We spieken even door de gordijnen naar de achtertuin. In zijn achtertuin zie ik onder andere Eucalpytus, een olijvenboom en bamboe. “Ik heb er ook een vijvertje bij aangelegd. En mijn liefde is die bamboe.” Hij heeft dan ook zowel in de voor- als achtertuin bamboe staan. Hij vervolgt: “Ik weet nog dat ik als kind in Nederland aankwam, in de winter, toen zag ik allemaal dode bomen. Maar dat was de herfst. En bamboes blijven altijd groen. Dus vandaar.” 

Erik geeft aan dat hij het heerlijk vindt om in zijn tuin – de natuur – bezig te zijn. “Ik ben altijd al een natuurmens geweest en ik heb gewoon liefde voor het tuinieren.” Hij gaat nu ook elke dag even aan het werk in zijn tuin. “Dan trek ik gewoon een dikke jas aan. Ik vind de kou niet leuk hoor, want ik ben een koukleum.” Als ik hem vraag wat zijn favoriete seizoen is, zegt hij “Ik heb alle seizoenen lief, zeker hier in Nederland. Elk seizoen heeft zijn charmes.” Hij laat mij vervolgens een zelfgemaakte foto zien van een struik waaraan alweer een klein groen blaadje groeit. “Dat vind ik zo bijzonder. De natuur laat zich nooit tegenhouden.” 

Erik vertelt dat hij in zijn woonkamer 25 luchtzuiverende planten heeft staan. Onder andere Yucca’s, Dracaena’s en Calathea’s. “Ik ben wel echt liefhebber van planten. Daarom ben ik ook bij de Groene Buur gegaan. Want dan kom ik misschien ook andere aardige Groene Buren tegen.” Ik vraag Erik hoe hij aan al zijn plantenkennis komt: “Lezen, lezen, lezen en noteren.” Hij haalt vervolgens een notitieboek uit de kast en laat mij zien dat hij daarin alles opschrijft wat hij interessant vindt. Niet alleen informatie over planten, maar ook krantenknipsels en notities over andere onderwerpen staan in dit notitieboek. Zo blijft zijn algemene kennis op orde en blijft hij leren.

Erik komt graag in contact met andere Groene Buren die eens samen met hem willen tuinieren. Dus woon je in de buurt en lijkt je dat leuk? Neem dan even contact op via doemee@groenebuuralmere.nl met als onderwerp ‘Tuinieren met Erik’.

In de maandelijkse rubriek ‘Bij ons in de tuin’ bezoekt Groene Buur Miranda Schenkel andere Groene Buren om te laten zien hoe iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan een groen(er) Almere.

Recente berichten