Vergeten plantseizoen

Het vergeten plantseizoen

Het planten van bomen en struiken in oktober en november wordt vaak aangeduid als het “vergeten plantseizoen”. Dit komt omdat veel mensen geneigd zijn om in het voorjaar te planten, wanneer het weer warmer wordt en de natuur begint te ontwaken. Echter, er zijn verschillende redenen waarom de herfst eigenlijk een uitstekende tijd is om te planten:

Grondtemperatuur: In de herfst is de grond nog steeds relatief warm door de zomerse hitte. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de planten kunnen groeien en zich kunnen vestigen voordat de winter aanbreekt.

Minder waterstress: In de herfst is er vaak nog voldoende vocht in de grond door de regenval van de zomer. Dit betekent dat de planten minder gevoelig zijn voor droogte en dat je minder vaak water hoeft te geven.

Minder verdamping: De temperaturen zijn over het algemeen lager in de herfst, waardoor er minder water verdampt. Dit betekent dat het water dat je geeft, beter wordt vastgehouden door de grond.

Minder stress voor de plant: Als je in het voorjaar plant, moeten de planten zich snel aanpassen aan de warmere temperaturen. Dit kan extra stress veroorzaken. In de herfst is de overgang van het kwekerijklimaat naar de buitenomgeving milder.

Groei in het voorjaar: Wanneer je in de herfst plant, hebben de planten de winter om zich goed te vestigen en kunnen ze in het voorjaar meteen beginnen met groeien.

Minder concurrentie van onkruid: Onkruidgroei is over het algemeen minder in de herfst, waardoor de nieuwe planten minder concurrentie hebben.

Kortom, het planten in oktober en november biedt veel voordelen voor de gezondheid en het succes van je tuin. Het is een investering in de toekomstige groei en bloei van je planten.

Recente berichten