Onze agenda

Groene Buur activiteiten 

We organiseren verschillende activiteiten en zijn aanwezig bij diverse evenementen. 

Op zaterdagochtend 30 maart is de laatste mogelijkheid om een wilgenstammetje op te halen. 

Aanmelden >>

Locatie: Auguste Comteweg 124, Almere 

Lees het artikel over de schietwilg >> 

De laatste week van maart is de landelijke ‘Week van de Groene Tuin’. 

Landelijk wordt aandacht besteedt aan het belang van groene tuinen. 

Groene Buur Almere zal deze week veel aandacht besteden aan het vergroenen van je tuin. Waar moet je aan denken bij het inrichten van een tuin? Hoe houdt je een tuin onderhoudsvriendelijk (ja echt, dat kan). Welke bomen, struiken en planten zijn geschikt voor jouw tuin. 

Hou onze social media en de website in de gaten! 

Ook in 2024 zal Groene Buur Almere zich inzetten om zoveel mogelijk tegels uit tuinen te wippen! 
Hoe we dat gaan doen? Hou onze social media en de website in de gaten. 

 

Minder tegels in de tuin of in de wijk heeft zo z’n voordelen. Het weer in ons land wordt steeds extremer. De regenbuien worden heftiger, het wordt warmer en droogte houdt langer aan. Vorig jaar hebben Groene Buren gemeten en bleek dat een betegelde tuin in de zon zo’n 20 graden warmer is dan een grasveld in de schaduw van een boom. Bij hevige regenval kan het water in een groene tuin wegzakken in de bodem. Dat is beter voor de bodem, maar ook voor het overbelasten van de waterafvoer. Het is bewezen dat mensen die in een groene omgeving verblijven (dus ook de tuin) veel minder gezondheidsklachten hebben. 

 

Een groene leefbare stad
Een omgeving met veel groen is koeler in de zomer en wordt het regenwater niet massaal afgevoerd door de waterafvoer in de straat. Elke tuin die groener wordt, draagt bij aan het tegengaan van het hitte-eiland-effect. Met elkaar kunnen we de wijk aangenamer en leefbaarder maken voor iedereen.

 

Check alvast de website van NK Tegelwippen >> 

De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden organiseren voor het elfde jaar de nationale zaaidag. 

Op deze dag gaan we met z’n allen zaaien voor de bijen, vlinders en andere insecten.  
Denk bijvoorbeeld aan het maken van zaadbommetjes met kinderen of het inzaaien van de voortuin. 

Op de website van de bijenstichting vindt je een overzicht van geschikte zaden / beplanting. 

 

Mijn 1000 soortentuin – Luc Hoogenstein

Luc Hoogenstein ging de uitdaging aan om in één jaar 1000 soorten in zijn tuin in Utrecht waar te nemen. Door de covid-epidemie was ook Luc gedwongen om thuis te werken. Verre van ideaal voor een ecoloog bij Natuurmonumenten! Om zijn natuurbehoefte toch te vervullen ging hij in de pauzes van het werk maar op zoek naar beestjes en plantjes in zijn eigen habitat: de voortuin. Deze zoektocht liep volledig uit de hand en overtrof zijn stoutste verwachting, zowel qua aantal soorten als qua bijzondere waarnemingen. Hij ontdekte in zijn klimop zelfs een nieuwe soort voor Nederland!

Hoeveel soorten het uiteindelijk geworden zijn? Dat zal Luc uit de doeken doen in een bevlogen lezing vol leuke verhalen, anekdotes en natuurfoto’s uit eigen Utrechtse tuin.

Luc Hoogenstein is bioloog, tv-presentator, prijswinnend natuurfotograaf en schrijver van het boek ‘Mijn 1000 soortentuin‘. Hij heeft onder andere gewerkt bij Vogelbescherming en Natuurmonumenten en is momenteel werkzaam in de duurzame energiesector. 

Datum: 28 mei 2024
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Flevo Campus (Natural Pavillion – Floriade terrein) 

Aanmelden >> 

Op dinsdagavond 18 juni 2024 zijn we te gast bij de IVN Bostuin in Almere! 🌳🌸

Jan van de Bos, een enthousiaste vrijwilliger bij IVN Almere en een van onze Groene Buren, zal ons rondleiden door deze prachtige tuin. Je ontdekt een fruitgaard, een rozentuin, een insectentuin, een kruidentuin, een vijver, een verfplantentuin, een bloemenklok en schattige bloemenveldjes.

De bloemenklok is een bijzonder hoogtepunt. Hier vind je een verzameling planten en bloemen die op verschillende tijdstippen van de dag hun eigen show opvoeren. Sommige gaan open of dicht, anderen beginnen of stoppen met geuren, en weer anderen starten of eindigen met het aanmaken van nectar. Een natuurlijke klok die je zeker zal verbazen! 

Website IVN Bostuin >>

 

Maar dat is niet alles. Jan heeft ook een slimme duurzame zonne-kruidendroger bedacht. Een eenvoudig bouwwerk waarmee je kruiden kunt laten drogen met alleen de kracht van de zon. Geen stekker nodig! Gemaakt van resthout en materialen, en binnen een dag of anderhalve dag zijn je kruiden gedroogd.

Kom gezellig langs en laat je inspireren door Jan’s groene wijsheid en de schoonheid van de Bostuin. Tijdstip en aanmeldingsformulier volgen begin juni 2024.
Zet de datum wel alvast in je agenda!

Een kwelbeek is een beek die ontstaat door kwel, wat verwijst naar het opwellen van grondwater aan het oppervlak. Kwelwater stroomt vaak van hoger gelegen gebieden naar lager gelegen gebieden en kan daarbij een beek vormen.

In Almere Haven is een kwelbeek ontstaan en wordt onderhouden door buurtbewoners, waaronder ook Groene Buur Mascha. 

De kwelbeek is vol leven, veel inheemse planten, veel insecten en andere dieren. 
Een lust voor het oog en ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit in de buurt. 

Mascha en Joop kunnen gepassioneerd vertellen over de kwelbeek! 

Laat je inspireren! 

Iedereen is welkom. 
Het exacte adres volgt. 

We nodigen je graag uit voor een inspirerende avond met Groene Buur Guido, een echte kenner als het gaat om bodemleven. Benieuwd waarom dit zo belangrijk is voor je tuin? Guido gaat het ons allemaal uitleggen!

Waar: Stripheldenbuurt, Almere Buiten
Wanneer: 16 juli, om 19.30 uur

Guido neemt ons mee naar zijn eigen tuin en laat zien waarom bodemleven de sleutel is tot een gezonde en bloeiende tuin. Denk aan kleine beestjes, micro-organismen en andere natuurlijke processen onder de grond die een grote impact hebben op alles wat erboven groeit.

Of je nu al groene vingers hebt of net begint met tuinieren, deze avond belooft leerzaam én gezellig te worden. Je bent van harte welkom. 

Aanmelden kan vanaf medio juni. 

Een voedselbos van maar liefst 5,5 hectare aan de rand van de Sieradenbuurt en onderhouden door buurtbewoners. Eén van de eerste voedselbossen van Nederland. Het voedselbos is gecreëerd op basis van permacultuur.

Groene Buur Maud is één van de drijvende krachten achter het voedselbos. 

Een voedselbos waar je heerlijk in kunt struinen, genoeg kunt plukken, niet alleen voedselbos is, maar ook ontmoetingsplek voor buurtbewoners! 

Neem eens een kijkje op de website >> 

 

 

Kris Kras Almere is een jaarlijks terugkerend evenement en biedt leuke, inspirerende, fietstochten in elk stadsdeel van Almere.  Groene Buren kunnen hier aan deelnemen door hun tuin open te stellen voor de fietsers.  

 

De data van 2024 zijn nog niet bekend. 

Ben je Groene Buur en heb je interesse om mee te doen? Neem dan contact op via doemee@groenebuuralmere.nl 

 

 

In oktober en november gaan we zoveel mogelijk vaste planten, struiken en bomen planten in Almere. 

Binnenkort hierover meer informatie.