Heet hè! 

Stel je eens voor: een koele, groene omgeving waar je heerlijk kunt ontspannen op warme dagen. 

Klinkt goed, toch? 

Planten, struiken en bomen zorgen voor schaduw en verkoeling in je tuin, en als ze groot genoeg zijn, zelfs in je huis.

Vooral op plekken met veel stenen voelt het als een oven en blijft de hitte hangen. Dat is echt niet fijn om in te lopen of te zitten. 

Lees verder op deze pagina waarom een groene tuin koeler is en hoe je dit kunt realiseren. 

Download hier de posters; 

Heet hè!

5 Redenen voor een groene tuin

Hier zijn vijf redenen om tegels te ruilen voor groen:

  1. Mooier en meer waard:
    Planten en bloemen maken je tuin kleurrijk en vrolijk. Bovendien kan een groene tuin je huis meer waard maken als je het wilt verkopen.
  1. Meer plezier:
    Een groene tuin is fijn om in te spelen, picknicken of relaxen. Daarnaast kun je je eigen groenten en kruiden kweken.
  1. Goed voor de natuur:
    Een tuin met planten trekt vlinders, vogels en bijen aan. Planten maken zuurstof en halen vieze stoffen uit de lucht.
  1. Betere temperatuur:
    Planten houden het koeler in de zomer dan stenen. Bovendien laten planten water beter in de grond zakken, wat helpt bij regen.
  2. Gezonder leven:
    Werken in de tuin is goede lichaamsbeweging en een groene tuin helpt je ontspannen en vermindert stress. 

Kom in beweging

Als je je tuin wilt vergroenen en het aangenamer wilt maken op hete zomerdagen, begin dan met het observeren van je tuin. Let goed op welke delen van je voor- of achtertuin het heetst worden in de zomer. Dit zijn vaak de plekken waar de zon het meest direct op schijnt en waar stenen, tegels of beton de hitte vasthouden.

Tips voor het vergroenen van warme plekken in je tuin:

 

1. Schaduw creëren:

Bomen planten: Overweeg het planten van bomen die goed tegen de hitte kunnen en voldoende schaduw bieden. Bomen zoals de esdoorn, linde of plataan zijn goede opties.

2. Groene bodembedekkers: 

Gras: Vervang stenen of tegels door gras. Gras houdt minder warmte vast en voelt koeler aan.

Bodembedekkers: Planten zoals Pachysandra, Vinca (maagdenpalm), Ajuga (zenekruid) of kruiptijm zijn ideaal om de grond te bedekken en hitte te verminderen.

3. Waterpartijen:

Vijver of fontein: Een kleine vijver of fontein kan niet alleen voor verkoeling zorgen, maar ook een rustgevende sfeer creëren.

4. Klimplanten:

Groene muren: Laat klimplanten zoals klimop of clematis tegen muren of schuttingen groeien. Dit helpt de oppervlakken koeler te houden.

5. Hoge struiken en hagen:

Struiken: Plant hoge struiken of hagen om directe zonnestralen te blokkeren en schaduwrijke plekken te creëren.

6. Mulch:

Bodembedekking: Bedek de grond rondom je planten met mulch. Mulch zijn bijvoorbeeld afgevallen bladeren, houtsnippers, snoeiafval of afgestorven planten. Dit helpt de bodem vochtig te houden en vermindert de opwarming van de grond.

Door goed te kijken waar het in je tuin het heetst wordt en deze plekken te vergroenen, kun je een koelere, aangenamere omgeving creëren. Zo maak je optimaal gebruik van je tuin, zelfs op de warmste dagen van het jaar.

Boom in stadstuin
Bodembedekker - Pachysandra
Bladeren laten liggen

Hoe dan?

Hoewel het momenteel niet de beste tijd is om bomen en struiken te planten, is het wel het perfecte moment om plannen te maken voor het najaar.

Oktober en november zijn de ideale maanden om nieuwe planten aan te brengen.

Kies een struik of boom die goed in je tuin past. Stichting Steenbreek heeft al onderzoek gedaan naar welke bomen geschikt zijn voor een stadstuin: <link>.

Tien bomen voor een stadstuin >> 

Plantenlijsten >> 

Begin met het verwijderen van een aantal tegels uit je tuin en vervang deze door een struik of kleine boom.

Bij het planten is een goed plantgat essentieel. Als er alleen zand onder de tegels ligt, verwijder dan de helft van het zand en meng de andere helft met goede tuinaarde.

Geef de nieuwe aanplant voldoende water.

Heb je geen ruimte voor een hoge struik of boom, overweeg dan lager blijvende struiken en vaste planten. Elk beetje groen helpt om je tuin te verkoelen.

Gezondheid

Hittestress krijg je als je te lang in de zon zit en je lichaam oververhit raakt. Dit gebeurt vooral als het heel warm is en je geen (natuurlijke) schaduw hebt. Het kan zorgen voor allerlei vervelende gezondheidsproblemen. Denk aan uitdroging, waarbij je veel vocht en belangrijke zouten verliest door zweten. Je voelt je dan duizelig en moe. Nog erger is hitte-uitputting. Dan krijg je last van zwakte, misselijkheid en hoofdpijn. 

Bovendien, als het te heet is, kun je je moeilijk concentreren en word je sneller prikkelbaar en moe.

Eén van de oplossingen: meer groen in je tuin. Planten en bomen zorgen voor schaduw en helpen om de omgevingstemperatuur te verlagen. Dit maakt het een stuk koeler en aangenamer. Planten zuiveren ook de lucht door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven, wat zorgt voor frisse lucht. Ze helpen ook de bodem vocht vast te houden, waardoor de tuin minder snel uitdroogt. En dat is niet alles: een groene tuin is goed voor de biodiversiteit en ziet er gewoon mooier uit. Het maakt je ook blijer en minder gestrest.

Dus, als je wilt voorkomen dat je last krijgt van hittestress, zorg dan voor meer groen in je tuin. Het helpt je om koel te blijven en je beter te voelen, zowel fysiek als mentaal. En het maakt je tuin een fijnere plek om te zijn, vooral tijdens die hete zomerdagen.

Shirley-03

Hoe heet kan het worden?

De  buitentemperatuur is op het moment van de meting 25 graden op 20 juli 2024. 

Van links naar rechts:

* 39,5 graden op tegels in de zon 

* 27,6 graden op tegels in de schaduw 

* 30,1 graden op gras in de zon 

* 18,9 graden op gras in de schaduw 

Wil je weten hoe jouw straat er voor staat? 
In de Klimaateffectatlas kan je zien wat de gevoelstemperatuur is in 2024 en hoe het zal zijn in 2050 als de klimaatveranderingen blijven doorgaan. 

Uitleg over gevoelstemperatuur en wat dit betekent voor jou en je omgeving vind je op www.klimaateffectatlas.nl >> 

Campagne

Bewustwording Hittestress 

De campagne “Heet hè” richt zich op het vergroten van het bewustzijn rondom hittestress en benadrukt de noodzaak van meer groen in onze tuinen. Meer groen in de tuin helpt namelijk om de temperatuur te verlagen.

Mede mogelijk gemaakt door 

De campagne Heet hè is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Almere, Gemeente Almere en de Groene Buren van Almere. 

Wil je meer weten over de campagne, neem dan contact met ons op via het contactformulier >>