
Een Groene Buur is een ambassadeur voor een leefbare groene stad. Hij of zij is enthousiast over groen. Groene Buren bepalen hoe de beweging er uit gaat zien. Zij bepalen welke activiteiten er ondernomen worden, hoe zij hun groene enthousiasme delen met anderen.
Dat maakt de Groene Buur uniek, wat zich vertaalt in het eigenaarschap dat deelnemers voelen. Ze doen niet mee met Groene Buur, ze ZIJN Groene Buur.
Dat betekent dat de activiteiten die Groene Buren ondernemen heel divers zijn. De één stimuleert groen door het beschikbaar stellen van planten in een plantenbieb voor de deur.
In bijna alle wijken in Almere zijn Groene Buren te vinden. Onderling vormen de Groene Buren een netwerk en delen informatie, kennis en ideeen met elkaar uit. Een paar keer per jaar komen de Groene Buren bij elkaar, worden uitgenodigd voor interessante lezingen of workshops.
Filmwijk
Parkwijk
Verzetswijk
Tussen de Vaarten
Landgoederenbuurt
Faunabuurt
Bloemenbuurt
Regenboogbuurt
Eilandenbuurt
Sieradenbuurt
Stripheldenbuurt
Oostvaardersbuurt
Seizoenenbuurt
Molenbuurt
Twentsekant
Nobelhorst
Vogelhorst
Overig Almere Haven
Oosterwold
Overig Almere Pampus
Muziekwijk
Kruidenwijk
Staatsliedenwijk
Stedenwijk
Centrum Almere Stad
De Gouwen
De Marken
De Grienden
De Meenten
De Werven
De Hoven
Centrum Almere Haven
De Wierden
De Laren
De Velden
Literatuurwijk
Overige Almere Poort
Homeruskwartier
Columbuskwartier
Europakwartier West
Europakwartier Oost
Olympiakwartier Oost
Olympiakwartier West
Overig Almere Poort
Iedere Groene Buur ontvangt een startpakket. Het startpakket bestaat uit een Groene Buur tas, zaden, informatie, flyers, visitekaartjes en het belangrijkste, de Groene Buur tuinpaal!
In 2019 kwamen in Almere zo’n 15 organisaties gerelateerd aan groen, natuur, duurzaamheid bij elkaar om te brainstormen over activiteiten in de ‘Week van het Insect’. Eén van de vragen die bij de gemeente en organisaties leefde was de vraag hoe Almeerders vanuit hun eigen intrinsieke motivatie betrokken kunnen worden bij de grote opgave, een klimaatadaptatieve stad, die voor ons ligt.
Voor mij was het antwoord vrij eenvoudig. Organiseer een beweging vanuit de stad, door de inwoners van de stad, waarin iedereen kan meedoen naar eigen kunnen en wens. Niets hoeft en alles mag!
Mijn ervaring is dat mensen alleen anderen kunnen overtuigen als ze zelf gemotiveerd of enthousiast zijn over een onderwerp. Alleen wanneer je de ogen van de ander ziet twinkelen weet je dat je met iemand te maken hebt die echt hart voor groen heeft. Die twinkel maakt dat anderen mensen eerder geneigd zijn te luisteren en geënthousiasmeerd worden.
De uitdaging zit er hem vooral in om als organisatie of overheid los te laten. Geen vast omlijnde voorwaarden om mee te mogen doen, geen uitgestippeld activiteitenaanbod of programma. De deelnemers aan de Groene Buur beweging bepalen met elkaar de agenda!
In 2020 is Groene Buur Almere gestart. Het uitgangspunt was om in het eerste jaar in ieder geval tien Groene Buren aangesloten te hebben. Het werden er gelijk al 55!
De beweging groeit nog steeds verder. Medio 2022 zijn er 80 Groene Buren.
Meer weten over de Groene Buur. Neem gerust contact met me op.
Groene groet, Sacha de Ruiter
Groene Buur maakt grote thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid, biodiversiteit, urban heating klein en toegankelijk door te beginnen daar waar we elke dag op uit kijken, de eigen tuin, de eigen omgeving.
Er zijn veel inwoners die al met deze thema’s bezig zijn en dat graag willen uitdragen naar anderen. Een concrete aanleiding ontbreekt soms of men durft de buren niet aan te spreken. Met het project Groene Buur krijgen inwoners handvatten om anderen te enthousiasmeren om privétuinen klimaatbestendig te maken en de biodiversiteit te versterken. Opgelegde duurzaamheid werkt niet, het goede voorbeeld geven en dat uitdragen wel. Deze ervaring had Sacha de Ruiter al opgedaan tijdens haar werk als opbouwwerker in Almere. Energie vanuit inwoners is krachtig en kan, mits goed gefaciliteerd door de gemeente (en/of andere partijen) veel bewerkstelligen in de stad.
Groene Buur is een groene beweging in de stad die wordt vormgegeven door inwoners die hart hebben voor groen in de breedste zin van het woord. Alle deelnemers, de Groene Buren, zijn ambassadeur voor een leefbare groene stad. Zij geven dit allen op hun eigen manier vorm, vanuit hun eigen motivatie, expertise, tijd en mogelijkheden.
De Groene Buur initieert zelf of sluit aan bij bestaande activiteiten ter bewustwording en bevordering van vergroenen en het stimuleren van de biodiversiteit, met als lange termijn doel gedragsverandering. De Groene Buren zijn als eerste gericht op de straat en buurt, maar er zijn ook Groene Buren die zich op stadsdeel, stedelijk of zelfs landelijk niveau bezig houden met klimaatadaptatie en biodiversiteit.
De stichting bestaat uit vier bestuursleden (vlnr)
Gegevens
Stichting Groene Buur Almere
C. van Eesterenplein 257
1333 HH Almere
doemee@groenebuuralmere.nl
Kvk 91449162
Bankrekening NL51RABO0378529900
RSIN 865659230
Plannen
Inspiratie & activiteiten
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contact
Stichting Groene Buur Almere
C. van Eesterenplein 257
1333 HH Almere
doemee@groenebuuralmere.nl
Kvk 75665794