Groene Buur in actie met Jetze Kamerling

Onze kersverse groene buur Jetze Kamerling woont in de Kruidenwijk. Ook in deze tijd van het jaar waar herfst en winter om een plekje vechten heb je vanuit Jetze’s huis een prachtig zicht op zijn tuin en het water rond het Beatrix park.

Tijdens ons gesprek vliegen er voortdurend allerlei soorten vogels af en aan. Veel al opzoek naar de zonnebloempitten die Jetze aan afgezaagde kastanje takken gehangen heeft. In een natuurlogboek dat Jetze bijgehouden heeft zie ik een indrukwekkende lijst vogels die Jetze al in of vanuit zijn tuin heeft gezien.

Als ik vraag wat het stuk van de tuin is waar hij het meest trots is denkt hij diep na. Het lijkt mij ook moeilijk kiezen…. Dan vertelt hij dat hij er vooral trots op is dat de tuin het hele jaar bloeit, afgezien van januari.

In ieder seizoen kan hij vanuit elk raam iets in zijn tuin zien bloeien. Zo volgt hij op een mooie dag de zon langs alle mooie plekjes in zijn tuin, want hij houdt erg van de zon!

Net als veel groene buren vindt ook Jetze het heel moeilijk om een lievelingsplant in zijn tuin te kiezen. Zo besluiten we dat hij een plant per seizoen mag kiezen en dat maakt de keus niet moeilijk.

Bij voorjaar kiest hij de akelei. Bij zomer lavendel, bij herfst de aster en bij winter de winterjasmijn. De winterjasmijn in zijn tuin, die de hele tuinafscheiding bedekt, heeft al prachtige gele bloemetjes….

Het allermooist vindt Jetze de uitbundige bloei in mei en juni in zijn tuin.

Jetze heeft twee belangrijke uitdagingen in de tuin. Hij wil ervoor zorgen dat de grond beter vocht vasthoudt. Dat probeert hij te bereiken door de grond rijker aan humus te maken. Dat kan b.v. door het opbrengen van champost. Dit is een mengsel van uitgewerkte paardenmest dat overblijft bij champignonkwekerijen. Dit werkt echter maar kort als je het alleen dun opbrengt in een bestaande tuin met kalkhoudende grond. Dus het blijft nog even een zoektocht hoe hij dit kan verbeteren.

Daarnaast werkt Jetze nog steeds aan wat hij ‘de bloeiboog’ noemt. Hij blijft goed kijken of er echt steeds iets bloeit in zijn tuin. En anders vindt hij wel weer een plant die ‘de bloeiboog’ compleet, of langer maakt!

#groenebuur #tuinestafette #interview

Recente berichten