Bij ons in de tuin - Groene Buren Eric en Giny

Bij ons in de tuin: Giny & Eric

Ik ben op bezoek bij Giny en Eric, die samen met hun twee volwassen kinderen in Nobelhorst wonen. Ze zijn in 2019 naar Nobelhorst verhuisd, waar ze hun eigen huis hebben laten bouwen. In datzelfde jaar kwam er een oproep voorbij om Groene Buur te worden en Giny meldde zich (met Eric als ‘sidekick’) direct aan. Er meldden zich ook nog andere buren aan en gezamenlijk zetten zij zich nu in voor minder tegels en meer groen in de tuinen van Nobelhorst. Giny en Eric zijn inmiddels ook beiden benoemd tot bestuursleden van Stichting Groene Buur (Groene Buur is sinds 22 september jl. een officiële stichting). 

Giny organiseerde onder andere een ‘Groene Buur avond’ in de wijk om haar buren advies te geven en te inspireren voor meer groen in de tuin. Daar kwamen zo’n vijf personen op af met vragen als “Mogen we geveltuintjes?” of “Hoe kunnen we de straat vergroenen?” Giny vervolgt: “Dan ga je samen zoeken hoe dat werkt, ik weet natuurlijk ook niet alles. En dan kom je een heel eind met dingen als bij de gemeente toestemming vragen.” Ook voordat Giny officieel Groene Buur was, was ze al bezig met meer groen. Zo realiseerde ze onder andere met zes andere buren een Tiny Forest in Nobelhorst. “Dus de interesse in de natuur zit er wel in,” zegt Giny. 

Eric houdt zich, zoals hij het zelf zegt, vooral bezig met ‘de cijfertjes’. “Het fijne van planten is, ze betalen zichzelf terug als je ze neerzet. Een grasveld wordt zomers niet warmer dan 26 graden. En zo’n stenen tuin komt wel over de 50 graden. Als je onder een boom zit, is dat meestal zo’n 10 tot 15 graden koeler dan in de zon. Een plant die tegen een muur hangt, geeft je een temperatuurverlaging van zo’n 5 graden.” Aan de hand van een berekening legt Eric uit dat je zelfs geld kunt besparen door planten te planten. Omdat je huis koel(er) blijft, hoef je ook minder (elektrisch) te koelen. “Daar denken mensen niet aan,” zegt hij. Zie ook het artikel ‘De verkoelende kracht van bomen in jouw tuin: Hoeveel airco’s kunnen ze vervangen?

Omdat ze met een lege kavel gestart zijn, konden Giny en Eric hun (huis en) tuin helemaal naar eigen wens inrichten. Het ontwerp van de tuin hebben ze zelf gemaakt, waarbij minder onderhoud (dan hun vorige tuin) een van de belangrijkste punten was. “Ik ben wel weken en avonden bezig geweest met schetsen. Hoe kan ik dat goed indelen? We zijn eerst gaan nadenken, wat willen we eigenlijk allemaal in de tuin,” zegt Giny. Het resultaat is onder andere een overdekt terras, een hangmat met daarboven een druivenrank, een rozentuin en een kruidentuintje. 

groenebuur almere nobelhorst

Eric vertelt: “De tuin evolueert gewoon. Eerst stond er aan de achterkant tegen het hek alleen maar lavendel, maar een aantal zijn daarvan kapot gegaan omdat we een woelmuis hebben. Nu is deze aangevuld met verschillende soorten rozen, totaal in de hele tuin wel 18 verschillende soorten.” Samen met zijn zoon doet hij het meeste onderhoud aan de tuin, “maar dat is op zaterdagochtend maar een paar uurtjes.”

Ik vraag Giny en Eric of ze een favoriet plekje in de tuin hebben, waarop ze beiden lachend “nee” antwoorden. “Het is echt seizoensafhankelijk,” zegt Eric. “Zelfs als het sneeuwt kunnen we nog (onder de overkapping) buiten zitten. Echt de hele tuin is mooi. Er is geen favoriet.” 

Als ik nog even met Giny door de tuin wandel en we bij een kapotte tuintafel aankomen, vertelt ze me dat ze weinig spullen weggooien. “Wij doen zo lang mogelijk met alles. Wij zijn best wel van het recyclen.” Ze is dan ook van plan om de tafel weer een tweede leven te geven door er een houten tafelblad op te maken. 

De tuin wordt nog steeds regelmatig aangevuld met plantjes van de kweker. Want ze kunnen het vaak niet laten om toch weer wat leuks mee te nemen. 

*De foto’s bij dit artikel zijn eerder dit jaar gemaakt door Giny en Eric zelf

In de maandelijkse rubriek ‘Bij ons in de tuin’ bezoekt Groene Buur Miranda Schenkel andere Groene Buren om te laten zien hoe iedereen op zijn eigen manier bijdraagt aan een groen(er) Almere.

Recente berichten