groene buur almere chris

Groen Buur in actie; Voedselbos park Uithof

(door Anne Kuipers-Hager )

Al lang was ik nieuwsgierig naar het Voedselbos park Uithof in Almere Haven. Onze collega groene buur Chris van der Paardt is sinds twee jaar betrokken bij het beheer van het park.

Debby (groene buur Molenbuurt) en ik ontmoeten Chris op een zonnige koude middag bij het informatie bord over het park. Het park ligt tussen een prachtige singel en de Westerdreef.

Toen er een aantal jaar geleden bouwplannen kwamen voor deze wilde bosachtige strook kwamen buurtbewoners in actie om het groen te behouden. Daaruit is “Stichting Belangen park Uithof” ontstaan. Voedselbos en Park Uithof Almere

Samen met Chris wandelen we langs een enorm insecten hotel het park in. De wilde rommelige bosstrook is nu veranderd in een natuurlijk park met vier verschillende boskamers. Er wordt gezocht naar een goede balans. Wat mag er blijven, wat wordt er geplant, wat maak je toegankelijk en wat laat je verwilderen. We wandelen door een divers park waar we op veel plekken het gevoel krijgen in een bos te zijn. Zeker als we de hoeveelheid paddenstoelen, de voorname eiken en de bever sporen zien.

Meest opvallende is de imposante vleugelnoot. Een enorme boom die de vrijwilligers flink bezighoudt om het opschot (jonge aangroei) in de hand te houden.

Chris vertelt ons enthousiast over alle klussen die hij in het park doet, twee ochtenden in de week, met bijna altijd 1 of 2 van de andere vrijwilligers uit een groepje van ongeveer 10. Te weinig maar het aantal groeit.

De uitdaging van het afgelopen jaar was het in toom houden van de braam en de bosrank. En maaien en zeisen is een altijd terugkerende klus. Op het moment wordt er ook allerlei geplant: tamme kastanje, 5 soorten hazelaar, mispel, appelbes, krent, gele kornoelje en twee nieuwe appelrassen. Verder een heleboel kruidachtige van de Floriade. Het meeste is natuurlijk eetbaar. Er is ook een aanzienlijke kruidenheuvel en ze hebben ook 2 bijenkasten.

Voor we het weten hebben we twee uur door het park gewandeld. Dat krijg je als je drie liefhebbers van groen loslaat in zo’n prachtig park met alles wat er te zien en te beleven is.

Dank je wel voor de fijne uitwisseling Chris! Ik kom graag terug in de andere seizoenen om van de rijkdom te genieten die dit voedselbos gaat brengen.

Groet, Anne Kuipers

Recente berichten