Overal in Almere staan wilgen. Langs de sloten, langs de diverse Vaarten, langs fietspaden, heel veel in Oosterwold. Je komt ze overal tegen. De wilg heeft een grote waarde voor de biodiversiteit in onze stad.
Een knotwilg is gewoon de koning van de biodiversiteit onder de bomen. Er wonen allerlei planten, vogels en insecten op en in de kroon en stam. Onderzoek zegt zelfs dat er op een wilg meer dan 450 soorten insecten kunnen chillen. En dat is best belangrijk, want het gaat niet zo lekker met die insecten de laatste tijd. In de afgelopen 30 jaar zijn we zo’n 80% van die kleine beestjes kwijtgeraakt. Dus, meer groen in je tuin, met een knotwilg bijvoorbeeld, kan echt helpen.
Anders dan andere bomen die vaak te groot worden, kun je bij een knotwilg zelf de baas zijn. Met een beetje gericht onderhoud bepaal jij de hoogte en omvang van de kroon. De takken die je daarbij kwijtraakt, kun je trouwens prima hergebruiken. Maak er wat vlechtwerk van of gooi ze in een takkenril. En zelfs dood hout van de wilg draagt nog bij aan het leven. Dus ja, iedereen kan wel iets doen om die biodiversiteit een handje te helpen.
Binnenkort zijn er gratis schietwilgtakken beschikbaar voor wie een wilg in de tuin of op bijvoorbeeld een instellings- of bedrijventerrein te planten! Hou onze social media en de website in de gaten!
Hele grote wilgen zijn volgens Wikipedia juist in Almere te vinden:
‘In de Lepelaarplassen bij Almere staat een eenstammige schietwilg met een stamomtrek van 5,95 meter. Een nog dikkere schietwilg staat in het Wilgenbos in Almere. Het betreft een meerstammige wilg met een indrukwekkende stamomtrek van 7,64 meter (2023). Beide bomen zijn waarschijnlijk spontaan ontstaan uit een aangewaaid wilgenzaadje, net na het droogvallen van Zuidelijk Flevoland in 1967.’